Шефови диломатија ЕУ договорили су се да почну рад на новом пакету санкција усмерених против Северне Кореје. ЕУ поручује да подржава Савет безбедности УН у доношењу оштријих економских мера протв Пјонгјанга као и да је циљ санкција отварање политичког дијалога о нуклеарном разоружавању Корејског полуострва.

”Договорили смо се да подржимо СБ УН у доношењу нових мера у области економских санкција против Северне Кореје. Истовремено, радићемо на томе да треће земље у потпуности примене ту одлуку СБ УН, каква год она била”, поручила је шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини после првог дана неформалног састанка министра одбране и сољних послова ЕУ у Талину.

Могерини је додала да су се ЕУ министри сложили да допринесу новој одлуци СБ УН увођењем аутономних мера ЕУ чија припрема треба да почне. Сав притисак, када је реч о санкцијама УН и ЕУ, јесте у циљу да се отвори дипломатски дијалог који тренутно не постоји”, нагласила је шефица ЕУ дипломатије.

Она је поновила да санкције нису циљ саме по себи већ су средство за отварање политичког дијалога.

” ЕУ се залаже за политички дијалог који ће водити потпуном нуклеарном разоружавању Корејског полуострва”, закључила је Могерини после неформалног састанка савета министра ЕУ у Талину.

Танјуг

 

Тагови: ; ;