Нишлија Предраг Перуновић остварио је свој сан — после 43 дана и 16.000 пређених километара стигао је мотором од Ниша до Владивостока, последњег града на далеком истоку Русије.

«Осећам се поносно, срећно и задовољно јер сам успео да урадим нешто овако екстремно, а да не направим ни једну једину грешку, не предам се бројним искушењима, покажем изузетну вештину у ситуацијама када је то било најпотребније и храброст када је вештина била недовољна, мудрост која је апсолутно неопходна за овако екстремну авантуру» — написао је Перуновић на свом Фејсбук профилу пошто је мотором стигао у Владивосток.

Он је мотором прошао кроз Бугарску, Турску, Грузију, Јерменију, Азербејџан, Казахстан, Русију, Монголију…

Обишао је двоточкашем око Каспијског језера које је највеће на свету и Бајкалског језера које је најдубље и прешао неке од највећих река на планети: Волгу, Урал, Об, Јенисеј, Ангару, Амур…

Возио је 3.300 километара кроз беспућа казахстанских степа, суочио се са пакленим врућинама Турске и Азербејџана где је температура ишла до 41 степен, да би га након тога чекало преко 6.000 километара кроз Сибир.

Чак 2.500 километара пута били су изузетно хладни са температурама од 2 до 7 степени уз снег.

Оно што је можда и најекстремније је да сам био сасвим сам на овом путовању.

«Захваљујем се својим старим пријатељима који су ме бодрили и више него што сам очекивао, својим новим пријатељима који нису нимало заостајали за старим, свим људима добре воље који су ме позитивно и са пуно оптимизма подржавали из дана у дан» ,  написао је Перуновић.

Он се поверио да му је посебно драго што ће сада његов град Ниш с његовим пријатељима бајкерима, имати чиме да се похвали и дичи.

Иако је на два точка дошао до крајњег истока Русије, Перуновић каже да ће повратак бити другачији.

Мотор ће шпедицијом послати у Сочи, одакле ће трајектом прећи у Трабзон у Турској, а онда на два точка кући.

Повратак слободи

Перуновић скоро две деценије ради за УН и каже да пре повратка из Кабула 2013. није био заинтересован за моторе.

У Авганистану је провео четири године у кампу са шест метара високим зидовима опасаним бодљикавом жицом па му је пут мотором био повратак слободи.

Б. Јаначковић

Ројтерс

Тагови: ; ;