Централна манифестација обележавања одбране западне границе Републике Српске од хрватске агресије биће одржана 18.септембра у Новом Граду. Програм манифестације усагласили су представници Пододбора Владе Републике Српске за обележавање историјских догађаја са представницима општине Нови Град.

 

Током агресије хрватске регуларне војске 18.и 19.септембра 1995. на западнокрајишке општине Козарску Дубицу, Костајницу и Нови Град убијена су 54 цивила, 44 борца Војске Републике Српске и шест полицајаца.Причињена је и знатна материјална штета.

«18.септембар 1995.године био је пресудан за одбрану крајишких општина од хрватске агресије на Републику Српску», каже Маринко Гачић, председник Борачке организације у Новом Граду

Одбрана западнокрајишких општина од хрватске агресије сматра се значајном за одбрану Републике Српске, и одлуком Владе Српске овај догађај сврстан је међу значајније датуме новије историје.

 

«18.септембра у 10 часова на Туњици на спомен обележју цивилним жртвама рата биће служен помен.Ту ће се положити венци, иза тога у 11 часова у цркви Светих апостола Петра и Павла биће служен парастос.Након тога на централном спомен обележју ће се положити венци», навео је Велимир Дуњић, председник Пододбора Владе Републике Српске за обележавање значајнијих историјских догађаја.

«Позвао бих све грађане у Новом Граду да се придруже 18.септембра и да присуствују централној манифестацији обележавања овог догађаја», рекао је бојан Лукач, заменик начелника општине Нови Град.

И на данашњем скупу поново је покренуто питање зашто до сада још нико није процесуиран за злочине које је у долини Уне починила хрватска војска, када се знају налогодавци и починиоци.

 

 

Срна

Тагови: ; ;