Суд БиХ ослободио је седморицу оптужених за ратни злочин над српским цивилима на подручју Кладња почињен од маја 1992. до јула 1993. године.

 

Ослобођени су Сафет Мујчиновић, Селман Буснов, Нусрет Мухић, Зијад Хамзић, Рамиз Халиловић, Неџад Хоџић и Осман Гогић. На ову пресуду постоји могућност жалбе. Веће је донело одлуку да се оптуженима укидају мере забране путовања.

Како је наведено у оптужници, Мујчиновић је био командир Станице полиције у Ступарима, Буснов начелник Станице јавне безбедности у Кладњу, Хамзић командир чете Територијалне одбране Ступари, а касније и командант батаљона Територијалне одбране Ступари, док је Халиловић био активни полицајац и командир Оделења Војне полиције у Ступарима.

Оптужница их терети да су од маја 1992. године до друге половине јула 1993. године учествовали у затварању српских цивила, нечовечном поступању према њима, премлаћивању и наношењу тешких телесних повреда, одузимању права на правично суђење, ускраћивању лекарске помоћи болеснима и другим нечовјечним дјелима и различитим облицима злостављања цивилног становништва у месту Ступари.

Председавајућа Судског већа Весна Јесенковић рекла је да Тужилаштво БиХ није усело доказати кривицу оптужених за затварање и нечовечно поступање према цивилном становништву српске националности.

 

 

РТРС

Тагови: ; ;