Са аутобуске станице у Приштини синоћ је отказан полазак два аутобуса за Београд, потврдио је директор станице Иљбер Ћитаку, а преносе приштински медији.


Ћитаку је за РТС навео да су прегледом снимака са сигурносних камера претходних ноћи уочене групе људи које охрабрују одлазак са Косова и организовано купују аутобуске карте. То је разлог, навео је Ћитаку, због кога је укинут полазак два аутобуса за Београд са аутобуске станице у Приштини.

Експерт за безбедносна питања Бурим Рамадани рекао је да је управо то био сценарио који се практиковао и 2015. године, када је дошло до егзодуса Албанаца са Косова у земље ЕУ.

„Управо је тако почео талас емиграције 2015. године, са овом групом људи. Целокупна политичка елита на Косову је свесна ових група. Постоје и снимци који то потврђују. Политичка елита зна и врло је јасно. Али није ухапсила никога“, рекао је Рамадани.

У двомесечном таласу 2015. године, Косово је напустило више од 50 хиљада људи. Уточиште су затражили у земљама Европске уније. Већина их је, међутим, враћена.

РТС је пренео јуче да већ неколико вечери заредом на стотине људи на аутобуској станици у Приштини тражи начин да стигне до земаља западне Европе. Много људи је на станици у време када нема аутобуских полазака, осим за Београд, а Београд им је, кажу, први корак на путу ка западној Европи.

 

РТС/Спутњик

Тагови: ; ; ;