Током напада руске авијације на командни центар терориста у Дејр ел Зору ликвидиран је „министар рата“ «Исламске државе» Гулмурод Халимов, саопштило је Министарство одбране Русије.

Гулмурод Халимов и још три утицајна командира ликвидирана су за време састанка у командном центру терориста. Међу њима је био и терориста под именом Абу Мухамед ел Шимали, који је одговоран за финансије и пребацивање врбованих бораца у кампове за обуку «ИД». Министарство одбране је навело да га неке европске специјалне службе сматрају одговорним за организацију терористичких напада у Паризу у новембру 2015. године.

Ваздушно-космичке снаге Русије су ликвидирале 40 милитаната и комуникациони чвор.

„Након потврде добијених информација, са авио-базе Хмејмим су послата два авиона Су-34 и Су-35 који су нанели прецизни удар“, саопштили су у Министарству одбране.

Халимов је започео каријеру још у совјетским специјалним снагама. Касније је постао командант таџикистанских специјалних снага, служио у председничкој гарди, од 2003. године до 2008. године три пута пролазио специјалну обуку на америчкој војној бази „Блеквотер“. Почетком маја 2015. године Халимов је напустио службу. Неколико месеци касније на интернету су се појавили снимци на којима је Халимов саопштио да се придружио «Исламској држави».

Таџикистанске власти су за Халимовим издале Интерполову потерницу, док је Стејт департмент расписао награду од три милиона долара за информације о његовом пребивалишту, назвавши га једним од најзначајнијих лидера «ИД».

 

Спутњик

Тагови: ; ; ; ; ; ;