Западне агенције пренеле су данас да је Рамуш Харадинај добио мандат за формирање косовске владе и подсетиле да се ради о бившем герилцу који је два пута био оптужен за ратне злочине током сукоба на Косову и Метохији.

 

Агенције примећују да Харадинај припада великој такозваној «ратној коалицији», која је састављена од бивших герилаца који су се борили против српских снага у рату 1998-99. године.

Сукоби са српским снагама су га довели до тога да против њега буду подигнуте оптужнице за ратне злочине, али га је Хашки трибунал два пута ослободио, наводи Ројтерс и додаје да је Харадинајева странка у понедељак потписала коалициони споразум за фомирање владе са мањом странком Алијанса за ново Косово.

АФП напомиње да парламент тек треба да одобри именовање Харадинаја.

Та агенција наглашава да је Харадинај био командат ОВК током сукоба са српским снагама у периоду од 1998. до 1999. године.

Наводи и да је изабран за премијера 2004. године, али да је поднео оставку након што га је Хашки трибунал оптужио за ратне злочине.

Француска агенција истиче и да су му његови «другови по оружју» дали надимак Рамбо као и да многи Албанци на Косову тог 49-огодишњака сматрају херојем, док га Срби виде као ратног злочинца.

АФП предвиђа да ће се његова влада, када буде формирана, суочити са задатком поновног покретања дијалога са Београдом како би се нормализовали односи између Београда и Приштине.

С друге стране, Ројтерс наводи да се очекује да ће Харадинај представити свој програм парламенту у суботу, након чега би требало да буде изабрана нова влада.

Британска агенција оцењује да ће се нова влада суочити са незапосленошћу која износи 30 одсто и «неизвесним односима са суседима Косова, нарочито Србијом».

«Мораће и да реформише здравствени, образовни и порески административни систем, као и да укључи представнике од око 120.000 косовских Срба који не признају независност», оцењује Ројтерс.

Агенције подсећају да је Косово прогласило независност 2008. године. Србија, међутом, ту једностраниу одлуку Приштине не признаје.

Тачи је данас дао мандат за формирање владе Харадинају, кандидату велике тзв. ратне коалиције ПАН, чиме се окончава политичка блокада настала након избора одржаних 11. јуна.

Танјуг

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;