Словеначки премијер Миро Церар није искључио могућност одлагања предвиђеног сусрета са хрватским колегом Андрејем Пленковићем, уколико главна тема не буде имплементација арбитражног споразума о граници између две државе.

“Ако би Хрватска и даље сматрала да се арбитражни споразум и пресуда на њу не односе и да је не обавезују, онда би предвиђени састанак вероватно био одложен за неко друго време”, рекао је Церар на конференцији за новинаре у Љубљани, пренеле су агенције.

Упитан о поступању словеначке полиције у Савудријској вали, односно Пиранском заливу, Церар је рекао да Словенија од дана доношења арбитражне пресуде контролише већину залива и предузима одговарајуће мере против хрватских рибара или других бродова који крше граничну линију и улазе у словеначке територијалне воде.

Засад је, кажао је, само реч о блажим мерама у облику упозорења с обзиром на то да Словенија не жели инцидентне ситуације, док траје дијалог с Хрватском.

Церар се и даље нада да ће у дијалогу с Хрватском доћи до заједничке примене арбитражне пресуде.

Ако би, међутим, Хрватска наставила да избегава разговоре о имплементацији, онда би Словенија у то морала да иде сама, при чему би могла рачунати на међународну подршку, рекао је Церар и најавио да ће Словенија наредних седмица и месеци предузимати законодавне и друге кораке за примену одлуке арбитражног суда о граници с Хрватском.

Церар је напоменуо и да Словенија за примену арбитражне одлуке треба да промени девет закона и 40-ак поџаконских аката.

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;