Званичнa представница МИП-а Русије Марија Захарова није искључила да припадници ФБИ који се налазе у генералном конзулату у Сан Француску могу подметнути Русији компромитујућа документа.

„Зар то није покушај америчких специјалних служби да направе антируску провокацију — подметну у зграду компромитујућа документа и након тога их на неки начин пронађу? Јер немамо појма шта они тамо раде“, рекла је она.

„Покренута је специјална апаратура, техника, изводе се неки радови. О томе наравно нико никога не обавештава“, наставила је Захарова.

Својим акцијама против руских објеката дестабилизују се, не само односи Москве и Вашингтона, већ и међународни поредак, сматра Захарова

По њеним речима, акције САД против руске дипломатске имовине крше дипломатски имунитет.

„Дипломатски имунитети и неприкосновеност коришћења дипломатских просторија су несумњиво правила игре која су у међународном праву. Оно чак и у највећим кризама омогућава државама да сачувају могућност цивилизоване сарадње“, подсетила је она.

„Како водити дијалог и градити односе ако партнер крши споразуме које је он сам признао као субјекте међународног права“, рекла је Захарова.

Захарова је прокоментарисала и изјаву Стејт департмента да Вашингтон рачуна на побољшање односа са Москвом и да не жели наставак политике „око за око“.

„Имам питање за Стејт департмент. Једноставно питање. Кад то почиње?“, рекла је она.

 

Спутњик

Тагови: ; ; ; ; ; ;