Британски социолог из Школе за словенске и источноевропске студије Универзитера у Лондону, Ерик Горди, објавио је на свом Твитер налогу слику једног од хрватских бранитеља Марка Скеје, коментаришући његове бркове.

Горди је објавио фотографију Скеја са краватом на којој се види усташки поздрав «за дом спремни», док је Скејо, причајући о томе да није фашиста, носио бркове који изузетно подсећају на оне какве носио покојни фирер Трећег рајха, Адолф Хитлер.

«Ово је забавно, на слици је тип који је одржао новинарску конференцију, где је тврдио да није фашиста», написао је Горди на свом Твитер налогу.

Како наводи хрватски портал «Индекс», Скејо је пре двадесетак дана шетао у мајици на којој се велича неонацистички поход на Стаљинград.

Скејо је такође привођен, јер је током обележавања операције «Олуја», узвикивао «за дом спремни».

Он је једном приликом, након мисе за Анту Павелића», рекао за «Индекс» да је Павелић био «највећи син хрватског народа» и да је «у датим историјским околностима чинио најбоље што је могао за хрватску државу».

За Јасеновац, где је по закључку комисије судских антрополога бивше СФРЈ убијено 700.000 Срба, Скејо тврди да то заправо није био логор, док исто мишљене има и за логор Градишку.

«То су биле болнице отвореног типа у којима су страдали само доказани непријатељи хрватске државе и најтежи болесници», изјавио је он.

Скејо је деведесетих година, као заповедник ХОС-а марширао отворено славећи усташе и Павелића, док је његов батаљон био назван по усташком пуковнику из Другог светског рата, Рафаелу Бобану.

Танјуг

Тагови: ; ;