Након суспензије полазака аутобуса из Приштине за Београд, Дојче веле аналитичари наводе да ситуација веома личи на 2015. када су Албанци масовно напуштали Косово, приписујући одговорност косовској политичкој елити

Након суспензије полазака аутобуса из Приштине за Београд, Дојче веле аналитичари наводе да ситуација веома личи на 2015. када су Албанци масовно напуштали Косово, приписујући одговорност косовској политичкој елити.

Снимак објављен на порталу DW показује велике групе људи на аутобуској станици у Приштини, а дестинација већине њих је Београд, након чега покушавају да наставе даљи пут у Западну Европу.

У званичном саопштењу Управе аутобуске станице у Приштини наводи се да је одлука о укидању полазака свих аутобуса на линији за Београд донета због “неодговорности појединаца који су куповали карте, а нису их користили“.

«Ово није нормално. Омладина, људи између 20 и 30 година, беже из земље. Отварају им границе да беже. И ви примате само 300 евра месечно. Апелујем на институције да отворе очи и почну да раде», рекао је један младић за Дојче веле.

Други млади Албанац је рекао да је дошао на аутобуску станицу «само да види», као и да ће да «побегне кад буде скупио новац».

Суочен са чињеницом да Немачка вероватно неће дати азил Албанцима који побегну са Космета, рекао је да ће им «Албанци исећи жице и отићи».

Забрана полазака за Београд трајаће до даљњег, наводи се у саопштењу Управе, а додаје се да су и аутобуски превозници упознати са мером.

Експерт за безбедносна питања Бурим Рамадани рекао је да овај сценарио има сличности са масовним бегом Албанаца са Косова 2015. године, када је скоро 50.000 људи покушало да побегне у земље Европске уније, међутим, већина их је враћена.

“Управо је тако почео, талас емиграције у 2015. години.Целокупна политичка елита на Косову је свесна ових група. Постоје и снимци који то потврђују. Политичка елита зна и врло је јасно. Али није ухапсила никога“, рекао је Рамадани.

 

 

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ;