Британски лист «Дејли мејл» подсећа да је усташки поглавник Анте Павелић у време док је водио Независну Државу Хрватску /НДХ/ у Другом светском рату био одговоран за геноцид над Србима, Ромима и Јеврејима.

 

«Дејли мејл» објавио је текст о конференцији за новинаре коју су поводом премештања плоче са усташким поздравом «За дом спремни» из Јасеновца у Новску одржали ХОС-овци, а на којој је говорио и Марко Скејо, бивши ратни командант ХОС-ове бојне «Рафаел Бобан», назване по усташком злочинцу.

Скејо је на тој конференцији тврдио да «није фашиста», што је привукло пажњу лондонског професора Ерика Гордија, а нарочито га је заинтересовао Скејин изглед који неодољиво подсећа на изглед нацистичког вође Адолфа Хитлера.

Британски лист пише о «исмејавању хрватског активисте који тврди да није фашиста, а носи бркове попут Хитлера», наводећи да се Скејо на конференцији за новинаре појавио носећи кравату са ХОС-овим грбом и поздравом «За дом спремни».

Лист подсећа да је Скејо приведен на прослави такозваног Дана победе у Книну након што је са групом истомишљеника урлао усташки поздрав «За дом спремни».

«Дејли мејл» такође подсећа да је Скејо познат по екстремистичким ставовима и изјави да је Анте Павелић «највећи син хрватског народа».

 

 

 

СРНА

Тагови: ; ; ; ;