Мађарска неће подржати хрватски захтев за чланство у Организацији за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) због односа према МОЛ-у и њеном шефу Жолту Хернадију, објавило је мађарско министарство спољних послова, преносе хрватски медији.

 

У саопштењу које преноси мађарска агенција МТИ, министарство наводи да су стање око МОЛ-ових инвестиција у Хрватској и хрватског третмана председника управе МОЛ-а Жолта Хернадија главни разлози за повлачење подршке.

Хрватска је повела поступак против Хернадија заједно с бившим премијером Ивом Санадером оптужујући га да је подмитио Санадера с 10 милиона евра приликом продаје удела Ине.

Мађарска исто тако неће подржати ни румунски захтев за чланство у ОЕЦД-у због затварања католичке гимназије коју су углавном похађала мађарска деца у Таргу Мурешу, наводи министарство.

Министарство каже да је Мађарска објавила да неће подржати Загреб и Букурешт на састанку Савета ОЕЦД-а у петак у Паризу.

Словенија је такође пре неколико дана објавила да неће подржати чланство Хрватске у ОЕЦД-у јер проглашавајући да не поштује међународно право јер не жели да спроведе арбитражну пресуду о хрватско-словеначкој граници зато што је Словенија компромитовала арбитражни процес.

Тагови: ; ;