Јапански борбени авиони извели су данас ваздушне вежбе заједно са америчким бомбардерима изнад Источног кинеског мора, саопштиле су ваздушне одбрамбене снаге Јапана (АСДФ).

 

У вежби су учествовала два бомбардера Б-1Б америчких ваздушних снага који су полетели из Гвама, где се налази америчка ваздушна база на Пацифику, а којима су се придружила два јапанска борбена авиона типа Ф-15, преноси Ројтерс.

Вежбе су изведене у тренутку када Северна Кореја слави Дан државности, а локални севернокорејски медији су издали саопштење које позива на гомилање нуклеарног оружја у знак протеста због међународних санкција.

„Одбрамбени сектор у складу са партијском политиком (развоја економије и нуклеарног наоружања истовремено) мора да прави јаче оружје у већим количинама“, пишу севернокорејске новине „Родонг шинмун“.

Северна Кореја је свој пети нуклеарни тест спровела 9. септембра прошле године, а шести пре недељу дана. Државни медији Севера тврде да је тада тестирана хидрогенска бомба, која би могла да се лансира ракетом. Такав потез Северне Кореје изазвао је осуде међународне заједнице.

Тагови: ; ;