Доктор историјских наука Јелена Гускова, директор Центра за проучавање савремене балканске кризе Института за славистику Руске академије наука у Београду, коментарисала је најновије догађаје на Косову и Метохији.

У непризнатој «републици Косово» је, ипак, после многих неуспешни покушаја, формирана власт. Као што се очекивало, руководеће позиције добиле су бивши војни лидери. Можемо ли очекивати радикализацију ситуације у покрајини и погоршавање односа између Београда и Приштине?

— Чињеница је да је Косово, проглашавајући независност, добило гаранције Сједињених Држава да ће свет врло брзо препознати независност ове «државе». Међутим, прошло је скоро десет година, а Косово није самостално. И они, сходно томе, покушавају да убрзају овај процес. У ту сврху се креира војска, у ту сврху су још увек на власти они који верују да се читав низ питања може решити радикалним методама. И, мислим, да ћемо ускоро видети како се решење овог питања отежава, директно на Косову, и како их подржавају друге државе, нарочито САД.

Тагови: ; ; ;