Јасеновац је био Аушвиц за Србе у НДХ и српски народ има националну и моралну обавезу да његује културу сећања на своје жртве, изјавио је заменик председника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта.

 

 

Линта, који је данас у Јасеновцу присуствовао централној прослави поводом Светих новомученика јасеновачких, напоменуо је да је Јасеновац место највећег страдања српског народа у геноцидној НДХ-а, саопштила је Информативна служба Савеза Срба из региона.

Он је истакао да су Срби страдали и на другим стратиштима широм НДХ-а, а да су комунистичке власти послије Другог свјетског рата спријечиле да се попишу српске жртве, а хрватски народ прође процес денацификације.

«Због тога у Хрватској од почетка деведесетих траје отворени процес рехабилитације геноцидне НДХ и њених симбола. Српски народ има националну и моралну обавезу да не заборави своје жртве и његује културу сећања, те да тражи обнављање хиљада порушених споменика из НОБ-а и обележавање свих стратишта из времена НДХ на подручју Хрватске и Федерације БиХ», рекао је Линта.

У Манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу данас је одржана централна свечаност поводом Светих новомученика јасеновачких, који се обележавају 13. септембра. Свечаност је почела Светом архијерејском литургијом.

Савез Срба из региона напомиње да су вјерници, који су путовали аутобусима из Србије, заустављени на прелазу Бајаково где их је више од два часа икаквог објашњена задржала хрватска гранична полиција због чега су у манастир стигли пред сам крај литургије.

 

СРНА

 

 

Тагови: ; ;