Ураган Катја ојачао је и полако се креће према максичкој обали, а рано ујутру би требало да погодио копнени део Мексика, саопштио је Амерички национални центар за урагане (НХЦ).

НХЦ наводи да би током викенда, када је предвиђено да ће погодити копно Мексика ураган Катја могао да достигне снагу великог урагана.

Ураган Катја који прети Мексику јача и вероватно ће стићи до копна у Мексичком заливу свега дан пошто је ту земљу погодио разорни земљотрес магнитуде 8,1. Амерички Национални центар за урагане саопштио је да су ветрови урагана Катја достигли брзину од 165 километара на час данас после подне и да се очекује њихово јачање.

Центар урагана је око 210 километара северно од града Веракруза, а он би могао да погоди популарну туристичку област у савезној држави Јукатан у суботу рано ујутру, наводи се у саопштењу.

Ураган Катја могао би да изазове велике поплаве које би угрозиле животе људи у планинским областима. У снажном земљотресу који је касно синоћ погодио југ Мексика погинуло је најмање 35 особа. То је најјачи земљотрес који је погодио Мексико у овом веку.


У мексичкој савезној држави Чиапас, најближој епицентру земљотреса, погинуло је најмање 10 особа, у суседној држави Оахака страдале су најмање 23 особе, док су две особе погинуле у савезној држави Табаско.

Земљотрес је најтеже погодио град Јучитан са 100.000 становника, центар културе Запотека, у савезној држави Оахака. У Јучитану је страдало 17 особа.

Бета — АП , Тањуг ,

Тагови: ; ; ;