Доктор историјских наука Јелена Гускова, руководилац Центра за проучавање савремене балканске кризе у Институту за славистику Руске академије наука у Београду, прокоментарисала је за Њуз фронт — Србија суђење генералу Ратку Младићу у Хашком трибуналу.

Недавно се у медијима, који су се позвали на адвоката лидера босанских Срба током југословенских ратова, писало о погоршању здравља генерала. Раније је Русија изразила спремност да пружи смештај Ратку Младићу како би он могао да се лечи у овој земљи, али је, упркос званичним гаранцијама председника, трибунал одбио.

Јелена Јурјевна, недавно се у медијима у Србији, појавило доста информација о наглом погоршању здравља генерала Ратка Младића. Да ли бисте могли да прокоментаришете ово као особа која је лично упозната са ситуацијом?

— 22. и 23. смо са руском делегацијом били у Хашком трибуналу у званичној посети генералу Ратку Младићу. Поента је да је Русија дала гаранције за његов третман у Москви, а гаранција је био његов повратак у било ком тренутку, када би то било потребно за трибунал. Међутим, суд је игнорисао захтев Русије, и представници Русије, представници Комитета за подршку генералу Младићу на челу са Павлом Сергејевичем Дорохином, су отишли у Хаг да подрже генерала Младића.
Морам да кажем да је прво питање које смо поставили генералу Младићу било о његовом здрављу. И он је отворено рекао: осјећам се горе и горе. Због тога је сасвим очигледно да третман који нуди Трибунал не испуњава високе стандарде које нуди Русија. Генералу дају доста лекова сваког дана, 20 таблета сваког дана. А руски лекари су се током испитивања генерала Младића прошле године уверили да неке таблете уопште не утичу на побољшање здравља генерала Младића. Холандски лекари су се сложили с тим, али настави третман истим методама.

По којој основи је Хашки трибунал одбио да ослободи генерала на лечење у Русији?

— Хашки трибунал сумња у то да ће Русија вратити генерала Младићу на први захтев.

И шта мислите о томе?

— Мислим да је то неразумно. Зато што је наш задатак био да се бринемо о здрављу генерала, да га лечимо најсавременијим средствима. А ако руски председник даје гаранцију, то значи да он обећава да га врати када буде изречена казна, или када буде поднета тужба и буде донето нека нова одлука. А за то треба најмање две године.

Да ли ће Одбор наставити да се бори за лечење генерала у Русији?

— Да, наравно. Заједно са Комитетом за подршку генерала Младића у Србији и Републици Српској, комисија је већ дала изјаву о том питању у Москви. Сада морамо да одржимо конференцију за новинаре и развијемо даље кораке за понављање захтева да пусте генерала Младића на лечење. И власти у Београду су обећале да ће дати гаранције. Ако се то деси, биће врло добро. Покушаћемо да синхроно поступамо у том правцу.

Тагови: ; ; ;