Предстојећи избори у Норвешкој покренули су дебату о националним вредностима, а гласачи се питају колико би Норвешка требало да буде блиска са Европском унијом и какве су јој одговорности према мигрантима и тражиоцима азила.

Док Британија гледа у Норвешку као инспирацију у свом «разводу» од ЕУ, неки у Ослу виде Британију као модел за прекидање веза са ЕУ у потпуности.

Оваква популистичка позиција почиње да буде популарна, јер левичарска Лабуристичка партија Норвешке, као и десничари, гледају да нађу партнере како би формирали мањину у парламенту, пише АП.

На власти је тренутно коалиција премијерке Ерне Солберг, док су лабуристи главна опозиција — највећа партија у парламенту, међутим, и даље јој фали подршка бар још две мање партије за већину.

Центристичка партија је обећала да ће подржати лабуристе, под условом да се обави истрага о односима Норвешке са ЕУ. Норвешка није у ЕУ, међутим, има приступ јединственом тржишту од скоро пола милијарде људи, а такође прихвата мигранте и опонаша законе ЕУ.

«Ми смо земља која се вечито противила елитама. Европска унија је елита која одузима превише моћи од нашег парламента. Мислимо да то преноси превише суверенитета и неизгласане бирократију у Брисел», рекао је лидер Центристичке партије, Сигве Слагсвол Ведум за АП.

Пред изборе, заказане за понедељак, 11. септембар, популарност Центристичке партије је порасла, а Ведум додаје да је ситуација у Норвешкој много мање драстична него Брегзит, али да помно прате ситуацију у Британији.

Професор политичких наука на Норвешком универзитету технологије Торил Алберг сматра да су лабуристи и конзервативци превише посвећени тренутном договору и да су преговори или референдум о ЕУ мало вероватни. Са друге стране, лидер Центристичке партије сматра да је време право.

«Брегзит значи да постоји нова стварност и да ће бити нових трговинских договора са ЕУ. Желимо да видимо те прилике», рекао је он.

Опадајућа популарност лабуриста значи да већина у парламенту зависи од евроскептичне Социјалистичке партије, а могуће и од зелених, као и од екстремне левице — Црвене партије. Све те странке имају непријатељски став према тренутном аранжману са ЕУ.

Када је у питању десно крило, истраживања показују да конзервативци једва имају већину, али под условом да одрже на окупу мање партије. Другачије визије хришћанских и норвешких вредности испречиле су се, међутим, између Партије напретка и хришћанских демократа.

Високи званичник Партије напретка изазвао је критике хришћанских демократа због изјаве да би оне којима није одобрен азил требало затворити док чекају депортацију.

«Желимо да Норвешка буде призната као земља која остаје верна својој међународној репутацији, коју карактерише саосећање, миротворство и спремност да брани сиромашне земље и оне који беже да спасу своје животе. Желимо нову владу у коју није укључена Партија напретка», рекала је лидерка хришћанских демократа Хилде Фрафјорд Јонсон.

Тагови: ; ; ;