Полагањем цвећа на Спомен-обележју код тунела «Бродар» на граници између Вишеграда и Рудог, данас је обележено 25 година од страдања седам бораца Војске Републике Српске и две медицинске раднице.

 

Заменик председника Председништва Борачке организације Републике Српске, Милош Лазовић, рекао је да је ово место великог злочина, који никада није процесуиран.

«Овде је погинуло девет бораца Војске Републике Српске, међу њима две жене, четири борца Вишеградске бригаде и три борца Руђанске бригаде. Поред свих напора борачких организација, овај злочин није процесуиран. Ми ћемо наставити са својим активностима, све док не буде ово место обележено као место гнусног злочина» — истакао је Лазовић.

Татјана Маринковић, ћерка страдале медицинске сестре Љубице Кастратовић, рекла је да је пре 25 година њена мајка на овом месту изгубила живот заједно са докторком Стојаном Јојовић.

» Оне су тог дана кренуле у помоћ рањеним борцима у санитетском возилу, међутим нису дошли до тих рањених бораца. Ту су непријатељи пуцали, возач и добровољац су ушли у тунел, а о судбини моје покојне мајке и докторке Стојане се више ништа не зна» — истакла је Маринковићева.

Она је додала су породице добиле тела након два месеца, те да то нису била тела него кости у лименом сандуку.

 

» Двадесет пет година је прошло, нико никада није одговарао за тај злочин, иако постоје живи сведоци» — рекла је Маринковићева.

Председник Борачке организације «Рудо» Момир Радовић рекао је да православна вера учи да треба праштати, али не и заборављати.

«Супротна страна није бирала кога ће убити и зато бар ми истински борци, а и наше потомство, не смемо никада заборавити ово што нам се десило у протеклом рату и да поручимо млађим нараштајима да чувају оно што смо ми створили и не забораве за шта су наши саборци дали животе» — рекао је Радовић.

Члан Борачке организације Вишеград Обрад Полуга рекао је да је један од учесника тог догађаја.

«Тог дана сам дошао са јединицом из Вишеграда да им помогнемо да изађу из тунела, али сам био опкољен три дана, након чега сам отишао на територију Рудог. Успели смо спречити улазак непријатељских јединица у тунел, али су заробљени војници остали у тунелу препуштени сами себи» — додао је Полуга.

Жарко Токовић из Рудог је један од сведока који је био у тунелу за време тог догађаја.

«Када смо дошли на ово место уочили смо санитет који је био сав изрешетан иако је био облежен црвеним крстом, вероватно погођен из ручног бацача. У тунелу смо сазнали да су у санитету остали докторка и медицинска сестра, али нисмо могли знати да ли су живе» — рекао је Токовић.

Он је додао да су у тунелу били заробљени осам дана, након чега су подељени у две групе, једни отишли преко брда, а други преко воде.

 

 

Обележавању годишњице, осим породица погинулих бораца, присуствовали су и чланови републичке Борачке организације, те општинских борачких организација Вишеград и Рудо.

 

 

Срна/НСПМ

Тагови: ;