На платоу испред Народне скупштине одржана је дванаеста свечана промоција најмлађих официра Војске Србије. Најбољима у рангу уручене официрске сабље и парадни бодежи, док су најуспешнијим кадетима по видовима и службама уручени пиштољи са посветом.

Фото Лола Ђорђевић

Промоција је почела у 11 часова предајом рапорта председнику Србије Александру Вучићу и интонирањем химне «Боже правде».

У прве официрске чинове промовисано је 187 дипломаца Војне академије и Медицинског факултета ВМА.

Војну академију је ове године завршило 160 кадета и кадеткиња 138. класе, међу којима је њих 12 из Анголе и један из МУП-а Републике Српске.

Фото Лола Ђорђевић

Медицински факултет ВМА завршава 27 момака и девојака, међу којима 24 из 3. класе Медицинског факултета и троје са мастер студија.

Промоцији најмлађих официра Војске Србије присуствовало је највише државно и војно руководство, као и бројни гости из земље и иностранства.

Председник Вучић је у обраћању присутнима поручио да «живимо у временима када су знање и вештине ресурси од највеће вредности за једну државу и друштво».

Додаје да се битке у ово доба воде пре свега на пољу знања, различитих научних дисциплина, унапређују се вештине и мере резултати.

Фото Лола Ђорђевић

Вучић је рекао да је само свестран и савремено образован официр гарант снаге и моћи и спремности Војске Србије, спреман да брани и одбрани своју земљу, своју отаџбину и свој народ.

Председник је истакао важност образовања и значај који Универзитет одбране има за укупан образовни и научни развој и напредак земље.

Председник је истакао да је зато један од најважнијих циљева адекватна припрема официра за преузимање одговорности која их очекује.

Наши официри, подвукао је, постројени данас, управо су завршили своје школовање и спремни су за храбар и частан позив, и служе својој отаџбини и њеним грађанима.

Поручио им је да су завршили школу која има 167 година традиције и коју су завршили војводе Путник, Мишић, Бојовић, Степановић… «и бескрајни низ јунака који су водили српску војску у победе».

Фото Лола Ђорђевић

Председник Србије је подвукао да је за српског војника отаџбина увек била највећа светиња, и да ће тако и остати.

«Наша дужност је да своје потомке васпитавамо на сјајним примерима патриотизма, какви су ретко забележени и у целољудској историји. Деца и млади треба да препознају узор у српским војсковођама, војницима и херојима», сматра Вучић.

«Ваш посао је да чувате, браните и штитите независност и суверенитет Србије», додао је Вучић.

Председник је рекао је да је поносан што Војска Србије заузима прво место по поверењу грађана у институције, те додао да је задатак Војске да гарантује и стабилност и мир.

Такође је рекао да Србија претендује да у области безбедности и школовања заузме прво место у региону.

Подсетио је да су образовање на Војној акедемији прошли кадети великог броја земаља са свих континената, те посебно поздравио кадете из Анголе, Босне и Херцеговине, и Републике Српске, који су управо завршили школовање.

Фото Лола Ђорђевић

Изразио је уверење да ће у своје земље понети официрско знање, лепа сећања на нашу земљу, и доживотна пријатељства.

Најбољима у рангу уручене су сабље, најуспешнијим кадетима по видовима и службама уручени су пиштољи са посветом, а најбољим кадетима Медицинског факултета ВМА додељени су парадни бодежи.

У програму свечаности су учествовали авијација Војске Србије, а у музичком програму Уметнички ансамбл Министарства одбране «Станислав Бинички» и Репрезентативни оркестар Гарде

Фото Лола Ђорђевић

Најбољи кадети 138. класе Војне академије су:

Први у рангу: Александар Илић (општи успех 9,73, студијски програм Јавне финансије). Рођен 1994. године у Врању.

Други у рангу: Иван Димитријевић (општи успех 9,72; студијски програм Војнохемијско инжењерство, модул Убојна средства). Рођен 1995. године у Нишу.

Трећа у рангу: Марија Лукић (општи успех 9,67 студијски програм Јавне финансије). Рођена 1994. године у Београду.

Фото Лола Ђорђевић

Најбољи у рангу по видовима и службама:

У виду Копнена војска: Милан Стевановић (општи успех 9,58; студијски програм Менаџмент одбране, модул артиљерија). Рођен 1994. године у Лесковцу.

У виду Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана: Стефан Марковић (општи успех 8,93; студијски програм Менаџмент одбране, модул АРЈ за ПВД). Рођен 1994. године у Неготину.

У службама: Владимир Марковић (општи успех 9,44; студијски програм Јавне финансије). Рођен 1994. године у Зрењанину.

Најбољи на Медицинском факултету ВМА су: Милош Даниловић (општи успех 10,00, рођен 1992. године у Шапцу), Стефан Петковић (општи успех 9,94, рођен 1992. године у Београду) и Александра Ђајић (општи успех 9,92. рођена 1992. године у Ужицу).

Фото Лола Ђорђевић

Извор РТС

 

Тагови: ; ;