«Влада Републике Србије је у потпуности посвећена чланству наше земље у CERN-у“, рекао је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић током састанка са британским физичарем Џонатаном Елисом. Том приликом се разговарало и о подршци пројекту Верокио који се покреће на Институту за физику у Београду.

У Влади Републике Србије уприличен је пријем за угледног британског физичара, светски познатог професора теоријске физике на Краљевском и Империјал колеџу у Лондону, Џонатана Елиса. Као један од најутицајнијих физичара у CERN-у, Елис је у Београду примио почасни докторат Универзитета у Београду. Током боравка у Србији, обишао је више наших установа као што су Српска академија наука и уметности и Истраживачка станица Петница.

У Влади га је примио министар др Ненад Поповић, а више него срдачном сусрету присуствовао је директор Института за физику у Београду, др Александар Богојевић и председник Комисије Републике Србије за сарадњу са CERN-ом, др Петар Аџић.

„Влада Србије је у потпуности посвећена чланству наше земље у CERN-у и та је сарадња од огромног значаја како за науку, тако и за иновације и технолошки развој наше економије“, рекао је министар Поповић након што је пренео поздраве премијерке Ане Брнабић славном физичару и честитао му на почасном докторату.

Министар се доктору Елису захвалио на сарадњи са српским физичарима у CERN-у, а посебно на подршци Институту за физику у Београду у покретању пројекта Верокио.

„Србија је унутар бивше Југославије била земља оснивач CERN-а и моја је мисија да се Србија врати у породицу“, рекао је др Џонатан Елис, наводећи да након придруженог, сада Србија треба да постане и пуноправни члан CERN-а, уз напомену да „Србија може да искористи сав бенефит чланства, посебно у области иновација“.

Џонатан Елис је један од најутицајнијих и највише цитираних физичара високих енергија данашњице. Члан је британског Краљевског научног друштва, предавач и почасни доктор бројних универзитета. Но, већи део његове каријере везан је за Европску лабораторију за нуклеарна истраживања (CERN) где је у више наврата заузимао врло важне позиције. Тренутно је члан тела које се бави будућношћу акцелератора и члан надзорног одбора будућег акцелератора познатог као CLIC.

„Сарадња са CERN-ом је двосмерна улица, a пројекат Верокио је диван пример за то“, навео је Елис додајући да је за развој капацитета у привреди неопходно да се почне са улагањем у образовање. Пројекат Верокио представља нови едукативни центар који се, уз подршку Владе Србије, али и сарадњу са CERN-ом и више других међународних институција, гради на Институту за физику у Београду.

„Верокио је диван пример како можемо да искористимо наш научноистраживачки потенцијал. Председник Србије, премијер и цела Влада Републике Србије, у потпуности су посвећени овом пројекту“, је истакао је током разговора министар Поповић и најавио да CERN може да рачуна на Србију која ће планове за Верокио испунити у најкраћем могућем року.

(саопштење кабинета Ненада Поповића, министра за иновације и технолошки развој)

Тагови: ; ; ; ; ; ;