Одговорност за хакерске нападе на Демократску партију САД може да припадне неколико група, рекао је у интервјуу за „Шпигл“ бивши припадник америчке специјалне службе Едвард Сноуден.

„Не знам. Вероватно су Руси напали компјутерски систем Демократске партије Хилари Клинтон, али то није доказано“, рекао је Сноуден.

„АНБ (Агенција за националну безбедност) прилично тачно зна ко ради против Клинтонове. Међутим, мислим да је Агенција открила и друге нападаче. Вероватно је тамо радило још шест или седам група“, навео је он.

У Конгресу САД у току је независна истрага о наводном руском мешању у америчке изборе на којима је победио Доналд Трамп. Паралелно са тим питањем, специјални тужилац Роберт Милер бави се и везама Трамповог окружења са Русијом.

Све оптужбе се базирају на извештају америчке обавештајне службе у којем нису наведени било какви докази о умешаности Москве. Истрага још није завршена. Због наводног мешања у председничке изборе, администрација претходног америчког председника Барака Обаме и Конгрес су увели санкције Русији.

 

Спутњик

Тагови: ; ;