Срби ће ући у нову владу Косова тек када добију гаранције не само за три министарска места већ и за кључна питања — формирање ЗСО, заштита имовине и безбедан повратак.

Након што су косовски медији у среду увече објавили да је Српска листа — након вишечасовних преговора са “ратном коалицијом” и Беџетом Пацолијем — добила министарства локалне самоуправе, повратка расељених и пољопривреду, према њиховом схватању интриге око формирања владе требало је да буду готове.

Међутим, иако је косовска скупштина конституисана јуче из јубиларног, десетог покушаја, а Славко Симић изабран за потпредседника у парламенту који ће водити Кадри Весељи, Српска листа за сада не жели да говори о томе да ли ће подржати избор Харадинаја за премијера.

Како “Блиц” незванично сазнаје из извора блиских високим званичницима српске владе, за подршку Харадинају неће бити довољне само три министарске фотеље: подршка Срба условљена је много детаљнијим захтевима.

Српска листа је тас на ваги који ће омогућити формирање Харадинајеве владе, и Срби ту шансу неће испустити. Иако су Албанци сматрали да ће министарство пољопривреде — најпре обећано Пацолијевим кадровима — подмирити њихове апетите, то неће ићи тако једноставно.

Оно што наша заједница захтева је дубље схватање проблема Срба и већа подршка од институција у Приштини.

«Прави захтеви биће хитно формирање Заједнице српских општина, заштита српске имовине широм Косова, а не само на северу, поштена приватизација предузећа, као и гарантовање безбедног повратка становништва. Тим питањима ће се управо и бавити министарства која су Србима поверена, али одлуке које она донесу морају бити подржане и са врха», каже наш саговорник.

Ово ће бити праве теме најављених консултација са председником и Канцеларијом за КиМ, које, иначе, увелико трају, с обзиром на то да је комуникација свакодневна. Ипак, ма колико брзо да напредују, консултације сасвим сигурно неће бити завршене данас, па је формирање владе тешко очекивати пре понедељка.

Уосталом, ни јучерашње конституисање Скупштине није ишло глатко.

Наиме, седница заказана за 10 сати пребачена је за сат касније, а на њој није било кворума, јер се посланици “ратне коалиције” нису појавили у скупштинској сали. Председавајући Адем Микуловци заказао је ново заседање за 14 сати, а у косовским медијима су се одмах појавиле различите спекулације о разлозима конститутивних мука.

Најпре је опозиција изнела спекулације да се седница одлаже због тога што Српска листа није обавила консултације са Београдом. То је изјавом додатно поткрепио и Миљаим Зека, потпредседник Иницијативе за Косово Фатмира Љимаја.

Када је у 14 сати седница коначно настављена, Кадри Весељи добио је већину гласова: њега су на место председника Скупштине изгласала 62 посланика, један мање од пројектованог, од 120 (52 против).

Рамуш и званично мандатар

“На основу својих уставних надлежности, прихватио сам понуду коалиције која је победила на изборима 11. јуна и која је обезбедила већину у парламенту, да Рамуш Харадинај буде мандатар и формира владу”, написао је Хашим Тачи јуче, два сата након конституисања Скупштине, на свом Фејсбук профилу. С тим у вези, од сутра тече рок од месец дана за формирање владе. Ово је други премијерски мандат Рамуша Харадинаја, баш као што је и Кадрију Весељију ово други избор за председника Скупштине.

„Постигли смо договор о Скупштини, о влади после консултација са Вучићем“

Представници Српске листе јуче нису желели да кажу да ли ће подржати владу Рамуша Харадинаја.

«Када је у питању избор председника Скупштине постигли смо договор, али ћемо о наредним политичким одлукама одлучити након консултација са председником Вучићем и шефом Канцеларије за КиМ Марком Ђурићем. Након тога доносимо одлуку о евентуалном уласку Српске листе у владу», рекао је представник Срба Игор Симић, а затим је одбио да детаљније говори о одлуци и консултацијама.

Упркос притиску и најавама да би избор нове владе на дневном реду могао бити већ данас, српски посланици за сада не журе са званичном одлуком, која је од појединих странака у Србији наишла на осуду.

Михаило Јовићевић / Блиц

 

Тагови: ; ; ;