Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да је свет данас опасније место него у последњих 30 година.

Столтенберг је у интервјуу за британски Гардијан рекао да велик број претњи чини свет све опаснијим местом и да је данашње време, у односу на цео постхладноратовски период, мање предвидљиво и теже због много истовремених изазова, преноси британски Гардијан.

«Имамо повећање количине оружја за масовно уништење у Северној Кореји, имамо терористе, нестабилност, и имамо агресивнију Русију» — рекао је шеф НАТО током посете британским војницима стационираним у Естонији.

Војници Русије и Белорусије почеће у четвртак шестодневну војну вежбу, која би требало да буде највећа војна вежба Москве од краја Хладног рата. Процене су да ће у њој учествовати око 100.000 војника, који ће бити активни око Балтичког мора, у западној Русији, Белорусији и руском Калињинграду.

Током посете естонској војној бази у граду Тапа, око 120 километара од границе с Русијом, Столтенберг није желео директно да одговори на питање да ли подржава ратоборне претње америчког председника Доналда Трампа, упућене Пјонгјангу.

 «Ако бих спекулисао о могућим војним опцијама, само бих допринео неизвесности и тежини ситуације, а мислим да је мој задатак да не доприносим томе. Подржаћу напоре за проналажење политичког решења кроз преговоре. Важно је да размислимо како можемо да створимо ситуацију у којој можемо да нађемо политичко решење за ту кризу» — рекао је Столтенберг.

Он је додао да «истовремено у потпуности разуме и подржава војну поруку» Јужне Кореје и донекле Јапана, «пошто они имају право да се бране».

«Они имају право да одговоре када виде те веома агресивне акције. Такође подржавам присуство америчких војника у Кореји»,  казао је генерални секретар НАТО.

Бета

 

 

Тагови: ; ;