Ураган Ирма приближава се америчкој савезној држави Флориди, а и друга два снажна ветра стигла су до њеног југа, саопштила је америчка Национална метеоролошка служба. У налету урагана на Кубу страдало је најмање 25 особа на Карибима, којима сада прети други ураган назван Хозе.

 

 

Скот је рекао да ће цела западна обала Флориде највероватније бити тешко погођена ударом урагана Ирма који се очекује сутра.  Око 6,3 милиона људи од око 21 милион становника Флориде позвано је да се евакуише.

 

«Морате да одете, не ноћас, не за сат времена, одмах», рекао је Скот на конференцији за медије.

 

Он је навео да се током олује очекује талас до 4,5 метра висине у неким областима дуж западне обале Флориде.

 

«Ово је најгора олуја коју је ова држава (Флорида) видела», додао је гувернер.

 

Прогноза предвиђа да ће се олуја до сутра ујутру приближити архипелагу острваца код Флориде, а да ће до југозападне обале полуострва стићи до понедељка.

Ураган Ирма погодио је рано јутрос острва код североисточне обале Кубе и оставио 25 мртвих иза себе на Карибима, после чега је мало ослабио, али се јачање урагана очекује како се буде приближавао Флориди, где је наређена евакуација око 5,6 милиона људи.

Ирма данас осцилира између пете, најјаче категорије ветра и треће категорије са пропратним ветровима који дувају између 240 и 295 километара на час.

 

Тај ураган, који је настао крајем августа, јачи је од јаког урагана Хаијан 2013. године који је погодио Филипине. Ирма је имала најјаче пропратне ветрове пете категорије узастопно током 33 сата, а Хаијан 24 сата.

Према саопштењима разних влада под чијим су територијама делови Кариба, страдало је 25 особа — десет у француским острвима Свети Мартин и Свети Вартоломеј, шест на британским територијама, четири на америчким Девичанским острвима, две особе у Порторику и две у холандском делу Светог Мартина, као и једна на острву Барбуда.

 

Ирма је изазвала поплаве а не зна се тачан број повређених. Ураган би у недељу требало да стигне до Флориде, потом ће се кретати према Џорџији и Јужној Каролини. Ванредно стање уведено је у тим америчким државама.

Други ураган, Хосе, четврте категорије према Сафир-Симпсоновој скали одређивања јачине ветра, креће се према Антилима. Метеоролози су саопштили да би тај ураган у недељу ујутро могао да стигне до Светог Мартина и Светог Вартоломеја.

Трећи ураган, Катја, прве категорије, погодио је обалу Мексика где су две особе страдале.

Мексико је у четвртак увече погодио и земљотрес у којем је према последњем билансу погинула 61 особа.

Тагови: ; ;