Државни секретар Рекс Тилерсон је тихи човек у тиму за спољну политику председника САД Доналда Трампа, међутим, чини се да ради на опширној стратегији која за циљ има решење кризе са Северном Корејом уз сарадњу са Кином, док са Русијом покушава да реши питања Сирије и Украјине, пише «Вашингтон пост».

Тилерсонов приступ ослања се на личну дипломатију, на директне контакте са кинеским и руским лидерима и кроз приватне канале комуникације до Северне Кореје.

Срж његове стратегије је претпоставка да ако САД могу суптилно да одржавају везе са кинеским председником Си Ђинпингом и председником Русије Владимиром Путином, дозвољавајући им да преузму заслуге за успехе, веома компликовани регионални проблеми се могу решити ефикасно, пише лист.

Тилерсона, по свему судећи, не погађају критике да је лош у комуникацији, као ни скорашње гласине да се између њега и Трампа ствара јаз.

Његов став није да «отресе» посао, јер јасно је да му не треба новац или пријатељи у Вашингтону, с обзиром на то да је радио као извршни директор «Ексон мобил» компаније и такође је јасно да има битније обавезе од раскусуравања са новинарима, констатује дневник.

Државни секретар, чини се, и даље има радни однос са Трампом иако се оградио од председникових коментара након догађаја у Шарлотсвилу. Испрва, Трампу се није допао Тилерсонов коментар, да би на крају рекао да му не смета.

Севернокорејска криза је најбољи пример Тилерсонове дипломатије. Срж политике САД била је да ради заједно са Кином како би спречили нагомилавање нуклеарног оружја у Северној Кореји кроз преговоре. Тилерсон је послао јасне сигнале да је спреман за директне разговоре са режимом Ким Џонг Уна — можда чак и у скорије време – уколико Ким покаже да уме да се обузда, наводи Вашингтон пост.

Упркос експлозивној реторици Пјонгјанга, државни врх је показао интересовање за преговоре, почевши да истражује детаље позиције САД.

Неки аналитичари виде непрекидна ракетна лансирања и нуклеарне тестове Северне Кореје као покушај да обезбеде што бољу позицију пре преговора.

Тилерсон се, изгледа, ослања на то да Кина може на силу да започне разговоре наметањем ембарга на нафту.

Порука Пекингу је да ће Сијева дела у решавању кризе на Корејском полуострву обликовати односе Кине и САД у наредних 50 година, наводи лист.

Тилерсон наставља да ради са Русијом, упркос новим санкцијама. Познаје Путина од 1999. године и види га као предвидљивог, а некад и силеџијског вођу.

Иако су односи између САД и Русије катастрофални, Тилерсон верује да напредује у вези са Украјином и Сиријом, оцењује Вашингтон пост.

Тагови: ; ; ; ;