Турска је данас упозорила своје држављане да пазе када одлазе у Немачку наводећи да је дошло до пораста анти-турског става пред одржавање избора 24. септембра.

Аналитичари сматрају да ће упозорењее додатно довести до повећања тензија између две државе чији су односи погоршани након прошлогодишњег неуспелог војног удара и касније обрачуна власти са дисидентима и наводним присталицама пуча.

«Политичко руководство у Немачкој води кампању засновану на анти-турским осећајима и спречава чланство наше земље у ЕУ. Политичка атмосфера је под утицајем крајње деснице, па чак понекад и расистичке реторике», наводи се у саопштењу турског Министарства спољних послова.

Немачка канцеларка Ангела Меркел је током телевизијске дискусије одржане прошлог викенда истакла да ће тражити окончање разговора о чланству Турске у ЕУ, што је изазвало негодовање Анкаре.

«Турски држављани који живе или планирају да оду у Немачку треба да буду опрезни и да опрезно реагују у случају инцидената попут вербалних напада ксенофобије и расизма», додаје се у саопштењу.

Срна

 

Тагови: ; ; ;