Данска не жели да прихвати избеглице ове године у оквиру система квота Уједињених нација, изјавила је данска министарка за имиграцију и интеграцију Ингер Стејберг.

Агенција УНХЦР постигла је споразуме с државама, међу којима је и Данска, да сваке године прихвате одређен број избеглица, а Данска је од 1989. године примала око 500 избеглица сваке године на основу тог система квота.

Данска мањинска влада десног центра сада не жели да прихвати ту обавезу, рекла је Стејберг која се сматра представницом тврде линије по питању имиграната.

-«Не верујем да ове године имамо простора за избеглице према систему квота» , казала је Стејберг.

Она је навела да је Данска од 2012. године примила око 56.000 тражилаца азила и да се очекује да многи од њих покушају да у ту земљу доведу рођаке, као и да прво треба интегрисати оне који су већ у Данској.

Антиимигрантска Данска народна партија која пружа подршку мањинској влади, подржава предлог новог закона против примања избеглица, док се мала опозициона Социјалистичка народна партија томе противи и наводи да се затварањем врата тим избеглицама окрећу леђа «најслабијим избеглицама на свету».

Данска је прихватила око 20.000 тражилаца азила 2015. године, што је мали број у поређењу са суседном Шведском и Немачком.

Стејберг је прошле године рекла да је пријем избеглица кроз програм УНХЦР одложен, наводећи да данске општине треба да имају «нешто простора за дисање како би боље бринуле о онима који су већ дошли».

Бета — АП

Тагови: ; ; ;