Немачка канцеларка Ангела Меркел и други високи немачки политичари одбацили су упозорење које је Турска упутила својим грађанима да не путују у Немачку, при чему је Меркелова поручила да сваки турски грађанин може да дође у њену земљу, «у којој влада слобода мишљења и владавина права, а новинаре не хапсе».

 

«Овде ниједан новинар није ухапшен, ниједан новинар није стављен у притвор док траје истрага против њега, ми имамо слободу мишљења и владавину права. И тиме се поносимо», рекла је Ангела Меркел на скупу у Делбруку на западу Немачке, преноси АП.

Шеф канцеларкиног кабинета Петер Алтмајер описао је турско упозорење на Твитеру као «неслану шалу» и додао: «Поређења с нацистима вређа нашу част».

Истовремено, изазивач Меркелове на предстојећим изборима у Немачкој, Мартин Шулц из редова социјалодемократа, навео је на Твитеру да је «чињеница да се у Турској, а не у Немачкој, новинари који изражавају своје мишљење стављају у затвор».

Министарство спољних послова Турске навело је, као разлоге за упозорење које је у суботу упутило турским грађанима, да је у Немачкој појачана крајње десничарска и расистичка реторика уочи избора који ће бити одржани 24. септембра.

Турска и Немачка су у затегнутим односима након што је Турска притворила најмање 10 немачких држављана из, како Берлин сматра, политичких разлога, а међу њима и два новинара.

Напетости у билатераним односима допринело је одбијање локалних немачких власти раније ове године да дозволе окупљања турских политичара уочи референдума о проширењу овлашћења турског председника, због чега је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган оптужио Немачку да «спроводи нацистичку праксу».

Уз то, током недавне предизборне телевизијске дебате са Шулцом, Меркелова је рекла да Турској није место у ЕУ и да ће се заложити за прекид преговора о чланству са Анкаром, а са њом се сложио и њен противкандидат.

 

 

РТС

Тагови: ;