Власти у Немачкој сумњају да екстремисти Исламске државе поседују око 11.100 празних сиријских пасоша у које могу бити уписани лични подаци било које особе, известио је данас недељник «Билд ам Зонтаг».

Немачки недељник је цитирао поверљива докумената из полиције и Министарства унутрашњих послова, наводећи да су истражитељи саставили листу серијских бројева «бланко» пасоша као и власти које су те пасоше издале, преноси АФП.

Како наводи агенција, украдени пасоши су оригинални документи о идентитету који још нису попуњени са детаљима појединаца, што их чини вредним алатом за фалсификаторе.

Укупно, немачке безбедносне службе знају за отприлике 18.000 бланко сиријских пасоша који су украдени из сиријске владе, укључујући и хиљаде оних које поседују и друге групе поред ИД.

«Догађаји у ситуацији са избеглицама су показали да терористичке организације користе прилику да инфилтрирају потенцијалне нападаче или присталице у Европу и Немачку непримећено», рекла је портпаролка кабинета федералне криминалистичке полиције за немачки недељник.

Како се наводи, откривено је да су екстремисти који су предводили бомбашке и нападе пиштољима у Паризу у новембру 2016, када су усмртили 130 особа, користили лажне сиријске пасоше.

Ипак, «лажни или измењени пасоши већински се користе за илегалан улаз (у државу) без даљих мотива као што је извођење терористичког напада», додала је портпаролка.

Према документима којима је немачки «Зонтаг» имао приступ, око 8.625 пасоша који су били под провером немачких органа за миграције 2016, испоставило се као лажно.

Међутим, у документима није писало колико је међу њима било пасоша који су били у рукама екстремиста ИД.

Тагови: ; ;