Обавештајна служба Нигерије саопштила је да је спречила велики план екстремистичке групе Боко Харам да изврши координисану серију напада у тој држави у време славља поводом фестивала Курбан-Бајрам (Еид ал Ада).

Како је наведено у саопштењу Обавештајне службе, она је осујетила «планове злочинаца.. да изазову хаос и деструкцију» у току викенда за време трајања празника у Нигерији, преноси АФП.

«План је био да изведу нападе пиштољима и самоубиства бомбама на означеним местима на територији престонице Абуџи, Каноу, Кадуни, Нигеру, Баучиу, Јобеу и Борноу», рекао је портпарол одсека за државне послове (ДШ) обавештајне агенције Тони Опуијо.

Он је додао да је хапшење наводног организатора планираних напада, идентификованог као Хусеини-а маи Тангаран-а у северном граду Кано 31. августа, довело до притвора других осумњичених.

Маи-Тангаран је описан као «познати» командант у огранку Боко Харама ког подржава Исламска држава у Сирији и Ираку.

Како је саопштено, Маи-Тангаран је био одговоран за напад на џамију у граду Кано 2014. године када је погинуло најмање 120 особа.

Службе безбедности у Нигерији често издају саопштења о спречавању великих планова за нападе које организује Боко Харам, међутим обавештења о оптужбама и пресудама су ретка, наводи агенција.

Танјуг

Тагови: ; ;