Ураган Ирма је најмоћнији ураган који је погодио Атлантик у последњих 10 година. Већ је похарао Карибе, а очекује се да ће данас или сутра стићи и до америчке обале.

Најугроженија је Флорида, па су власти те земље наредиле евакуацију грађана. Гувернер Флориде Рик Скот изјавио је да би свих 20 милиона становника Флориде требало да буде спремно на евакуацију.

Он је позвао грађане дуж Заливске обале Флориде да се одмах евакуишу, јер се курс урагана Ирма благо померио ка западу.

«Нећете преживети ако дође до удара. Сада је време да се евакуишете — изјавио је Скот у Ли Каунтију на југозападу Флориде, а преноси агенција АП.


Гувернер Јужне Каролине Хенри Мекмастер је рекао да тек треба да одлучи да ли ће наложити евакуацију становништва због Ирме, јер чека на информације Националног центра за урагане.

Шеф америчке Федералне агенције за управљање ванредним ситуацијама (ФЕМА) Брок Лонг је раније данас рекао да амерички званичници припремају опсежне мере реаговања на ураган Ирма.

«Ураган Ирма наставља да буде претња која ће опустошити Флориду или неке од јужних држава», рекао је Лонг на прес конференцији, преноси Ројтерс.

АП/Ројтерс

Тагови: ; ; ;