Новинске агенције «Ројтерс» и «Асошијетед прес» пренеле су вечерас вест да је Косово добило нову владу на челу са премијером Рамушем Харадинајем, уз оцену да њега и нову владу чека тежак задатак побољшања односа са Београдом.

Британска агенција Ројтерс, истиче да је Рамуш Харадинај обећао да ће одржати дијалог са Београдом и окончати распрострањену корупцију, те да је посланицима уочи гласања поручио да «нема алтернативе за дијалог са Србијом».

Иста агенција наводи да су званичници у Београду данас подржали 10 српских посланика који су обећали да ће у парламенту гласати за Харадинајеву владу с тим да заузврат добију три министарске функције.

Ројтерс напомиње да су опозициони посланици критиковали Харадинаја због ослањања на гласове српских посланика који су рекли да ће тражити одобрење Београда за сваку одлуку коју донесу.

Британска агенција преноси и изјаву Авдулаха Хотија из опозиционог Демократског свеза Косова (ЛДК) који је оценио да је нови кабинет «катастрофалан» и да је «на несрећу после свих ових година формирање косовских институција у потпуности у рукама Београда».

«Нова влада имаће тежак задатак хватања у коштац са стопом незапослености од 30 одсто и побољшањем односа са Србијом, што је предуслов да суседи направе помак у напорима придруживања ЕУ», закључује Ројтерс.

Америчка агенција Асошиејтед прес је кратко известила о избору нове владе у Приштини и навела да је, три месеца после избора одржаних 11. јуна.

«За Харадинаја ће бити изазов лоша економска ситуација, наставак напетог дијалога са суседном Србијом и потреба за усвајањем споразума о демаркацији са Црном Гором», оцењује АП.

Танјуг

 

Тагови: ; ; ;