Бошњачки члан Председништва БиХ, Бакир Изетбеговић, који учествује на Првом самиту Организације исламске сарадње (ОИЦ) о науци и технлогији у Астани, Казахстан, предложио је државама учесницама отварање међународних центра за образовање, истраживање, иновације и развој у земаља чланица ОИЦ, од којих би, како је рекао, један од тих центар засигурно требало да буде у Европи.

 

«Један од тих центара засигурно треба бити у Европи, где растуће муслиманско становништво настоји да очува своју веру и идентитет, истовремено трагајући за функционалном формулом интеграције и синтезе исламских и европских вриједности», рекао је Изетбеговић.

У опширном излагању, Изетбеговић је, између осталог, рекао да муслимани морају примењивати науку и технологију да би зауставили, како је рекао, себично и похлепно исцрпљивање Земље и њених ресурса и да би се супротставили негативним глобалним трендовима који подривају материјалну и духовну супстанцу људског постојања.

 

«Кур»ан Часни заповеда муслиманима обавезу да се супротстављају злу, односно да се супротстављају свакој врсти насиља над оним што је Бог створио и уредио», рекао је члан предсједништва БиХ и лидер СДА, Бакир Изетбеговић.

Он је прецизирао да је мисија тих центара требало да буде врхунска научна и технолошка образовања, истраживања и иновације, нарочито путем међународне сарадње и размене идеја, како би се искористиле компаративне предности и ресурси свих држава чланица ОИС-а и интелектуални капитал научника и истраживача из цијелог исламског света.

 

Независне

Тагови: ;