Марк Галеоти, координатор Центра за европску безбедност у Институту за међународне односе, уверен и да ће Русија и даље покушавати да утичу на збивања у Црној Гори само суптилнијим методама, као и да ће наставити притисак на БИХ и Македонију

Русија припрема стратегију за Балкан, тврди британски аналитичар Марк Галеоти, координатор Центра за европску безбедност у Институту за међународне односе, и додаје:

«Превише дуго су Европа и НАТО запостављали регион Балкана. И мислим да добијамо назнаке да Русија појачано гледа на ово, као на нову борбу да прошири ауторитет и такође створи проблеме Европи», навео је Галеоти за Радио слободна Европа.

Он верује да ће стратегија Москев за Балкан бити готова до краја године, и оцењује да је Србија кључна земља у тим оквирима.

«У овом тренутку видимо много индивидуалних активности, али без јасне координације. Могуће је да ћемо јаснију координацију и стратегију видети наредне године», оценио је Галеоти.

Галеоти је за Европски савет за међународне односе урадио истраживање «Контролисани хаос: како Русија управља својим политичким ратом у Европи».

У извештају је наведено да се Москва користи «активним мерама» које подразумевају све што може да помогне циљевима Кремља, а да су идеологија и циљеви извршилаца небитни, само уколико су у корист агенде Кремља, а то је неутралисање Европе и проширивање сопстневе зоне утицаја».

У интервјуу за «Радио Слободна Европа» (РСЕ) је казао да је «Балкан међу најслабијим тачкама, а Србија најважнија карика, јер служи као лансирно поље Москве за Балкан».

Он је уверен да ће Русија и даље покушавати да утичу на збивања у Црној Гори само суптилнијим методама, као и да ће наставити притисак на БИХ и Македонију.

Упитан «која је од ове три земље (Србије, БИХ и Македоније) наслабија тачка», он је да се не ради о «толико слабој тачки, већ круцијалној, а то је Србија».

«Србија је кључна не само због дугодишњих политичких и културних веза, као и великог нивоа руских инвестиција, већ зато што Русија зависи од Србије, као њеног лансираног поља унутар Балкана», навео је британски аналитичар.

Галеоти је додао да «Србија има и двоструку улогу, са једне стране је срећна да прихвати руске борбене авионе и слично, али са друге стране има и своју дугодишњу амбицију да буде део ЕУ«.

«Тако да је би са руске тачке гледишта, ако не могу да оперишу са релативном некажњивошћу у Србији, било много теже да делују било где друго на Балкану. Због тога мислим да је кључно питање, хоће ли Србија омогућити Русији да је користи до одређене мере», казао је он.

На питање РСЕ «колико дуго ће господин (председник Србије) Александар Вучић моћи да седи на две столице», Галеоти је одговорио да «искрено, то не зна».

«То ће заиста зависти колико је Европа озбиљна. Он то може да ради само зато што му Европа дозвољава да то ради, а он ће то чинити док год може. Зато што је то начин на који добијаш бенефите кад играш између великих земља и блокова који су супростављени. И у датим околностима он то чини релативно успешно», оценио је британски аналитичар.

Танјуг

Тагови: ; ; ;