Француски здравствени инспектори су утврдили да се на једној од 2.900 контролисаних живинарских фарми налазе јаја која садрже инсектицид фипронил, изјавио министар пољопривреде ове земље Стефан Травер.

 

«Откривена је једна фарма са контаминираним јајима, што је власник сам пријавио. Сви други случајеви са заразом откривеном у Француској повезани су са увозом из суседних земаља, Белгије и Холандије» — изјавио је министар за радио станицу Европа 1.

Јаја заражена овим инсектицидом углавном потичу са фарми из ове две земље, али су пронађена и у 45 земаља широм света, изјавио је прошле недеље европски комесар за здравље Витенис Андријукаитис.
Европска комисија је саопштила прошле недеље да је незаконито коришћење фипронила почело још у септембру 2016. године, а да је читав проблем потекао од супстанце коју користи холандска компанија Чикфренд, коју су фармери у Холандији и Белгији ангажовали за третирање својих пилића.

Министри ЕУ би требало да се састану 26. септембра у Бриселу како би разговарали о унапређењу безбедности хране и спречили преваре у светлу овог скандала.

Светска здравствена организација сматра фипронил умерено токсичним, а строго је забрањен код животиња намењених људској прехрани.

 

 

РТРС

Тагови: ; ;