Међународни кривични суд за бившу Југославију саопштио је да неће изгубити крадибилитет уколико се потврди првостепена пресуда за удружени злочиначки подухват против Јадранка Прлића и других.

 

 

Ово се наводи у реаговању из овог Суда, након што је хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић оценила да ће, у случају потврђене пресуде Прлићу и осталима, Хашки трибунал озбиљно нарушити свој углед као независни суд.

«Међународни кривични суд за бившу Југославију је независна правосудна институција. Његове одлуке и пресуде засноване су искључиво на праву и на доказима који се предоче њиховим судијама», рекао је портпарол овог Суда, Ненад Голчевски.

Делегат у Дому народа Парламента БиХ, Халид Гењац оценио је да се Хрватска плаши, јер би у случају потврђивања пресуде, о удруженом злочиначком потхвату, Хрватска жртвама морала исплатити одштету.

«Изјава председнице Хрватске је логички неразумљива и чудна. Да су Туђман, Шушак и Бобетко то што су радили, радили као приватнеа лица — то би имало смисла. Међутим, све што су радили, радили су као најзначајније личности тадашње Хрватске и све своје ресурсе ставили су на располагање Херцег-Босни. Без подршке Хрватске, Херцег-Босна не би могла све то учинити. Делујући тако, Туђман, Бобетко и Шушак су Републику Хрватску увели у удружени злочиначки потхват. И то је чињеница», став је Халида Гењца.

Међународни казнени суд за бившу Југославију осудио је 2013. године Јадранка Прлића, Бруну Стојића, Слободана Праљка, Миливоја Петковића, Валентина Ћорића и Берислава Пушића за учествовање у удруженом злочиначком потхвату који је за циљ имао прогон и етничко чишћење Бошњака с подручја такозване Хрватске републике Херцег-Босне, а коју су хтели прикључити «Великој Хрватској».

Пресудом је Прлић осуђен на 25 година затвора, Стојић, Праљак и Петковић на по 20 година, Ћорић на 16 година, док је Пушићу изречена казна од десет година затвора.

 

 

 

Тагови: ;