Ураган, који је ослабио на категорију 2, поплавио је улице Мајамија и изазвао нестанак струје у око 1,8 милиона домова и предузећа.  Председник САД Доналд Трамп одобрио је да се прогласи стање природне катастрофе. Полиција Мајамија саопштила је путем свог Твитер налога да су њени припадници тренутно у склоништима и да неће моћи да одговарају на позиве грађана.

Национални центар за урагане саопштио је да је олуја имала најјаче ударе ветра од 195 километара по часу, преноси Ројтерс.

Центар је упозорио да ће се градови Нејплс и Марко Ајланд суочити са ударом снажних ветрова у наредних неколико сати.

Још већу опасност од снажних ветрова представља подизање нивоа мора које, како упозорава Си-Ен-Ен, прети да «прогута» приобалне градове.

Америчка телевизијска мрежа подсећа да је од последица урагана «Ирма» на Карибима досад најмање 25 особа изгубило живот.

«Ирма» је најснажнији ураган у историји мерења на Атлантику, али не и први који је погодио Флориду. У августу 1992. Флорида је погођена ураганом «Ендрју», који је иза себе оставио 65 мртвих, оштетио преко 120.000 кућа у округу Даде, а потпуно уништио око 20.000.

Танјуг

Тагови: ; ; ;