Лидер пољских владајућих конзервативаца Јарослав Качињски упозорио је поводом све бројнијих спорова Пољске и Европске уније (ЕУ) да Пољској нико не може наметнути било шта споља, а ако затреба остаће у Европи сама, али као «острво слободе и толеранције».

«Будите сигурни да ћемо имати такву Пољску, да нам нико споља неће наметнути вољу. Да чак и ако у неким питањима останемо у Европи сами, остаћемо и бићемо оно острво слободе, толеранције, свега онога што је тако јако било присутно у нашој историји», рекао је Качињски у недељу увече испред Председничке палате на редовном месечном помену жртвама авионске несреће у Смоленску у којој је 2010. године погинуо председник Пољске Лех Качињски и свих преосталих 95 путника и чланова посаде.

Пољски званичници категорично су одбили прошле недеље да прихвате одлуку Суда ЕУ да су избегличке квоте у механизму релокације обавезујуће за све и по цену евентуалних санкција што не поштују пресуду европског суда.

Не јењава ни оштар спор Варшаве и Брисела око системских претњи по правну државу у Пољској, најновије поводом контроверзне реформе судова.

Пред Судом ЕУ у Луксембургу пољски министар животне средине Јан Шишко данас покушава да одбрани сечу последње велике европске прашуме Бјаловјеже, на граници са Белорусијом под заштитом УНЕСКО, иако су Суд ЕУ, као и УНЕСКО наредили да је хитно обустави.

Пољска еврокомесарка Елжбјета Бјењковска упозорила је током викенда у интервјуу за Газету виборчу да се ЕУ мање плаши проблема Брегзита, него тога да би ауторитарни пољски вирус могао да зарази и неке друге чланице.

«Унија је у шоку да неко може тако отворено да оспорава принципе под којима се сам добровољно потписао када је улазио у Унију. У ЕУ преовлађује мишљење да за идентитет и будућност Европе највећа претња није Брегзиот, већ то што се дешава у Пољској или Мађарској. Уколико се антидемократски вирус рашири, то ће минирати Унију изнутра», рекла је Бјењковска.

Тагови: ;