Канада је депортовала више стотина људи у земље које су означене као превише опасне за цивиле, а више од половина депортованих је враћена у Ирак, показују владини подаци у које је Ројтерс имао увид.

 REUTERS/Abdalrhman Ismail

У периоду између јануара 2014. године и 6. септембра 2017, Канада је 249 особа послала у 11 земаља за које је влада суспендовала или одложила депортације због опасности по цивиле.

Међу њима су 134 особе које су послате у Ирак, 62 у Демократску Републику Конго, и 43 у Авганистан, показују подаци.

Пораст у броју депортација уследио је у време када се Канада суочава са рекордним бројем миграната и на путу је да има највећи забележени број избеглица на својој територији за више од једне деценије.

Канада може да депортује било кога ко није држављанин те земље из разлога који укључују криминалне активности, исцрпљујуће покушаје за добитак сталног пребивалишта и непоштовање закона у вези са имиграцијом.

Високи комесаријат Организације Уједињених нација за избеглице (УНХЦР) препоручује земљама да се уздрже од депортовања људи у Ирак због ситуације у вези са људским правима и сукобима у тој земљи, рекао је представник те организације у Канади Жан-Никола Без који је додао да су неки региони, као што је Курдистан, безбеднији.

Танјуг

Тагови: ; ; ;