Лидер политичке организације Отпор безнађу и оснивач Покрета за неутралност Црне Горе Марко Милачић говориће на демонстрацијама против НАТО савеза које се 16. Септембра одржавају у шведском граду Гетеборгу.

Мрежа од 32 организације и политичкепартије “Стоп Аурора 2017” – поводом одржавања НАТО војне вјежбе назване “Аурора2017”,на територији Шведске – позвала је Милачића, као истакнутог борца за демократизацију и неутралност на подручју Балкана,да се обрати окупљенима и, између осталога,пренесеискуства Црне Горе у вези са НАТО интеграцијама.

Милачић поводом предстојећег учешћана анти-НАТО демонстрацијама у Шведскојкаже да је то одлична прилика да се и ван граница Црне Горе чује о неправди која нам се догађа:

“Част је говорити на једном овако важном скупу, упознавати грађане широм Европе о једном малом народу велике  традиције, који је талац две недемократске организације – домаће криминалне клике оличене у три деценије несмењивој власти и њених партнера у НАТО савезу. Борба за демократизацију,кроз залагање за неутралност,мора бити базирана на универзалним принципима, на повезивању са пацифистичким организацијама и на Истоку и на Западу, навећој улози младих људи.

НАТО прича у ЦрнојГори- боље речено НАТО превара – није завршена, као што појединци у опозицији истичу, већ је тек почела, и у наредном периоду морамо урадити све да је што више интернационализујемо, освежимо и подигнемо на много већи ниво.

Црна Гора ће бити слободна тек онда када се отарасимо и домаћих, и страних окупатора. Половичност у тој борби је политичка превара. То нијесамо наша, црногорска борба, већ универзална борба за истинску демократију и слободу.”

Тог дана на улицама Гетеборга биће уприличен програм који обухвата протестну шетњу, говоре лидера политичких партија и других организација, као и концерт познатог шведског кантаутора Микаел Њиехе.

Поруке протестне поворке – на чијем челу ће бити хор од 150 певача -биће “Не НАТО у Шведској”, “Не нуклеарном оружју на територији Шведске”, као и “Спречити меморандум о разумевању са НАТО савезом”.

Осим Милачића на скупу ће говорити и Гудрум Сцхyман из Феминситичке партије Шведске, Валтер Мут из партије Зелених, Роберт Матхисон испред Комунистичке партије, Стиг Хенриксон из партије Левице, као и многи други.

Отпор безнађу

 

Тагови: ; ; ;