Митрополија црногорско-приморска са Цетиња саопштила је данас да се приликом недавне посете Немачкој распоп Мираш Дедеић, самозвани митрополит канонски непризнате црногорске цркве Михаило, лажно представљао као «Михаило митрополит црногорски».

 

 

«Украјинска црква у Франкфурту у којој је Дедеић служио припада украјинској расколничкој групацији рашчињеног и ни од кога у Православној цркви признатога Филарета Денисенка, лажно представљаног `патријарха Кијевског` челника и главног носиоца братоубилачког рата и братомржње у Украјини», истиче Митрополија црногорско-приморска.

У саопштењу се наводи да се украјински расколник једини и признаје себи сличног Дедеића. Из Митрополије упозоравају православне вернике и јавност Црне Горе да пријем «Дедеића од представника Бугарске православне цркве у Франкфурту представља такође превару».

«Из изјаве Дедеића види се да је реч о бившем свештенику лажнопроглашеног бугарског `патријарха Пимена` који је у своје време `рукоположио` од Васељенске патријаршије рашчињеног и под анатему баченог Дедеића, заједно са његовим следбеницима», истиче Митрополија са Цетиња.

Митрополија подсећа да канонска Православна бугарска црква «никада није Пимена признала за свог патријарха, као ни Дедеићево рукоположење, као уосталом и недна Православна црква у свету».

Тагови: ;