На данашњи дан рођен је упокојени патријарх Павле, најомиљенији поглавар Српске православне цркве, кога је српски народ за живота називао свецем.

Патријарх Павле, чије је световно име Гојко Стојчевић, рођен је 11. септембра 1914. године у селу Кућанци у Славонији, у породици земљорадника. Преминуо је 15. новембра 2009. године на Војномедицинској академији, а сахрањен је у манастиру Раковица, код Београда.

За 44. српског патријарха изабран је 1. децембра 1990. године, када је заменио болесног патријарха Германа. На месту поглавара Српске православне цркве провео је 19 година.

Патријарх Павле је у родном селу Кућанци код Доњег Михољца у Славонији завршио основну школу. Нижу гимназију завршио је у Тузли, Вишу гимназију и шесторазредну Богословију у Сарајеву, а Богословски факултет у Београду.

Две године је студирао медицину у Београду, а пре одласка у Гимназију провео је једно време на припремама за школу у манастиру Ораховица. Други светски рат затекао га је у родној Славонији, одакле је пребегао у Београд, где је, да могао да се издржава, радио физичке послове на грађевинама и на доковима.

У пролеће 1942. његов школски друг јеромонах Јелисеј одвео га је у манастир Свете тројице у Овчару, а од 1944. радио је као вероучитељ и васпитач у Бањи Ковиљачи, у Дому за децу избеглу из БиХ. Те године је оболео од туберкулозе. До 1946. године био је у манастиру Вујан, где се излечио од туберкулозе.

Замонашио се 1948. у манастиру Благовештење у Овчарско-кабларској клисури и добио име Павле које му је дао игуман Јулијан Кнежевић. Те године је рукоположен у чин јерођакона, а од 1955. две године је био на постдипломским студијама у Атини.

За епископа рашко-призренског изабран је 29. маја 1957. године. На Косову је провео 33 године.

Патријарх Павле устоличен је 2. децембра 1990. године у Саборној цркви Светог Архангела Михаила у Београду и тада је поручио да му је једини програм рада Јеванђеље. Посетио је бројне православне цркве — цариградску, александријску, јерусалимску, руску, бугарску, румунску, грчку, грузијску, као и српске епархије и парохије у Америци, Канади, Аустралији, Мађарској и Румунији.

Извор http://www.nspm.rs

Тагови: ; ; ;