САД су обележиле 16. годишњицу терористичких напада Ал Каиде на Њујорк и Вашингтон у којима је 11. септембра 2001. погинуло скоро 3.000 људи.

У Њујорку, код места на коме су биле куле близнакиње Светског трговинског центра, рођаци жртава носили су слике и читали имена преминулих, пренео је АП.

Церемонија, на којој је било око 1.000 људи, почела је минутом ћутања и звонима.

После тога су традиционално прочитана имена погинулих.

Амерички председник Доналд Трамп предводио је одавање поште жртвама у Вашингтону.

Доналд Трамп и прва дама Меланија су испред Беле куће минутом ћутања одали пошту за скоро 3.000 људи који су погинули пошто су терористи из Ал Каиде отели авионе и усмерили их на Светски трговински центар у Њујорку и Пентагон у Вашингтону, док је један авион пао у Пенсилванији.

Одавање почасти у Белој кући је одржано у 08.46, када је први авион ударио у куле близнакиње у Њујорку 2001. године.

Трамп и његова супруга су такође учествовали на церемонији у Пентагону коју су предводили министар одбране Џим Матис и начелник Здруженог генералштаба САД Џозеф Данфорд.

Потпредседник САД Мајк Пенс представљао је администрацију на церемонији у Шанксвилу у Пенсилванији, где је пао авион.

Путници су тада сазнали за терористичке нападе и онемогућили терористе да изведу још један напад на Вашингтон где су мете били Конгрес и Бела кућа.

Тилерсон: Тероризам никад неће поразити САД

Државни секретар Рекс Тилерсон поручио је да се «данас сећамо жртава терористичког напада 11. септембра 2001. године и одајемо пошту храбрим херојима који су спасили бројне животе тог дана, чак жртвујући сопствене».

«Њихова храброст тог дана остаје пример карактера америчког народа у суочавању са злом. Иако је наша земља рањена тог дана, данас подсећамо свет да тероризам никада неће поразити САД», рекао је Тилерсон.

Амерички државни секретар подсетио је да су на данашњи дан, такође, четворица Американаца, међу којима су двоје чланова Стејт департмента, страдала у терористичком нападу у Бенгазију у Либији, наводи се у саопштењу Стејт департмента.

«Увек ћемо у срцима осећати њихов губитак. Наша срца и молитве су с онима који су изгубили вољене због тероризма. Остајемо посвећени заустављању екстемиста који кују заверу, омогућавају и врше нападе на невине», поручио је Тилерсон.

БЕТА/Танјуг

Тагови: ; ; ; ;