Председник Путин се током телефонског разговора сложио са предлогом немачке канцеларке Ангеле Меркел о могућности распоређивања миротвораца Уједињених нација, не само на линији раздвајања у Донбасу.

„Владимир Путин се детаљно зауставио на руској иницијативи о формирању мисије УН за обезбеђивање Специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а. Узимајући у обзир ставе које је изнела Ангела Меркел, руски лидер је нагласио спремност да се нацрт резолуције коју предлаже Русија у СБ УН допуни функцијама поменуте мисије УН», наводи се у саопштењу.

Председник Русије Владимир Путин и канцеларка Немачке Ангела Меркел су разговарали и о ситуацији на Корејском полуострву, саопштила је прес-служба Кремља.

„Размењена су мишљења о текућој ситуацији на Корејском полуострву у контексту последњих провокација Северне Кореје. Владимир Путин и Ангела Меркел су одлучно осудили то што Пјонгјанг игнорише резолуцију СБ УН“, наводи се у саопштењу.

Наводи се да су овакви кораци у супротности са принципима глобалног плана неширења нуклеарног оружја, стварају озбиљну претњу регионалном миру и безбедности.

Осим тога, потврђено је да је „регулисање ове велике кризе могуће искључиво политичко-доипломатским средствима, наставком преговора свих страна у сукобу“.

„Договорено је да се наставе разговори о ситуацији на нивоу министар иностраних послова двеју земаља“, наводи прес-служба Кремља.

Меркелова је о томе већ разговарала са председницима САД, Француске и Јужне Кореје, Доналдом Трампом, Емануелом Макроном и Мун Џае Ином, као и са јапанским премијером Шинзом Абеом, а планира телефонски разговор са Путином, додао је канцеларкин портпарол.

Немачка канцеларка је претходно за недељник „Франкфуртер алгемајне зонтагс цајтунг“ изјавила да би одмах пристала на преговоре са Северном Корејом, као и то да Немачка жели да свом „тежином“ стане на крај развоју њиховог нуклеарног програма.

Спутник

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;