Руски председник рекао да је одмах прекинуо планиране војне вежбе са новим стратешким снагама како би пружио подршку америчком народу и његовом председнику

Председник Русије Владимир Путин рекао је да је 11. септембра 2001. када су изведени терористички напади у Њујорку и Вашингтону прекинуо све и позвао председника САД.

Путин је о томе говорио у интервјуу америчком режисеру Оливеру Стоуну, пренео је Спутњик и додaо да је руски председник рекао да је одмах прекинуо планиране војне вежбе са новим стратешким снагама како би пружио подршку америчком народу и његовом председнику Џорџу Бушу.

Путин је истакао да разуме да је људима на челу држава и влада у таквим ситуацијама потребна морална подршка и да је Русија желела да да ту подршку председнику Бушу, за ког је, како је рекао руски председник, веровала да је човек «са којим би могла да сарађује«.

На Стоуново питање како то да Руска Федерација није открила где је Бин Ладен и шта се стварно дешавало са њим, с обзиром на то да Русија има дугу историју обавештајне службе у Авганистану, Путин је рекао да Ал Каида није резултат руских активности.

«Она је резултат активности наших америчких пријатеља. Све је то почело током совјетског рата у Авганистану, када су амерички обавештајци обезбедили подршку различитим струјама исламистичког фундаментализма помажући им да се боре против совјетских трупа у Авганистану», подсетио је Путин.

Руски председник је поновио да су Американци одгајили Ал Каиду и Бин Ладена и да се онда то отргло контроли.

«Увек је тако. Стога, њих треба окривити», закључио је Путин.

Новости

Тагови: ; ; ; ;