У јеку полемике о употреби усташког поздрава «за дом спремни» у хрватској јавности, омиљени певач екстремне деснице Марко Перковић Томпсон, који у на својим наступима и песмама глорификује усташтво, је на концерту у Шалати у суботу поново је запевао «Бојна Чавоглаве», па је полиција покренула истрагу.

 

Хрватски медији преносе да би Томпсон поново могао због тога да заради прекршајну пријаву.

Свој наступ, наиме, Томпсон је отворио песмом «Бојна Чавоглаве» на којој је ,како наводе медији, заурлао «за дом», а публика одговорила са «спремни».

 

Истовремено, полиција је спремно снимала његов наступ и публику која се на Шалати појавила с разноразним усташким знаковљем и симболима режима Павелићеве НДХ, измђу осталог, са заставама ХОС-а и мајицама са натписом ХОС и «за дом спремни».

Министар полиције Давор Божиновић у суботу је јасно потврдио да се усташки поклич «за дом спремни» неће ни убудуће допуштати због чега се и спроводи истрага због изгреда на конференцији за медије ХОС-а на којој се клицало усташким поздравом.

 

Што се тиче суботњег изгреда, загребачка полиција засад има довољно видеоматеријала, али и јавно доступне снимке с бројних друштвених мрежа за санкционирање певача и појединих изгредника у публици.

Перковић је тим поводом за РТЛ тв рекао да је свевстан да ће с песмом «Бојна Чавоглаве» ризиковати прекршај које је и раније добијао, али каже да њему ту ништа није сп0рно.

 

» Не, не мислим да је она забрањена, нити је ишта спорно у њој. Она је написана у време рата, 1991., она је легална песма на свим нивоима, нема никаквог разлога да је не певам. Добио сам полицијску пријаву, али то је њихова индивидуална процена. сматрам да нисам пвредио никакав закон и да нисам ништа крив», уверен је Томпсон.

Иначе, током суботњег концерта, за време извођења песме «Маранатха» на позорницу се попео и сисачки бискуп Владо Кошић, пренео је Нови лист.

Тагови: ;