Ураган Хосе повлачи се од Оства заветрине и очекује се да данас и сутра ослаби, саопштио је данас Национални центар за урагане (НХЦ). Хосе се кретао јачином ветра до 135 километара на час, преноси Ројтерс.

Како је навео француски метеоролошки завод, Сент Мартин и Сент Бартс остали су опустошени након што је преко те територије после урагана Ирма прошао ураган Хосе који је оставио «значајно мањи» удар на острва Француских Кариба него што је било очекивано.

Како се у саопштењу наводи, тај завод је издао упозорење наводећи да би ураган Хосе категорије четири могао да постане «опасна појава изузетне јачине», али је репортер АФП-а са лица места известио да «на небу нема ни једног облака».

Хосе је прошао на око 135 километара северно од Сент Бартиса и 125 километара од Сент Мартина чијих је 95 одсто територије већ претходно уништено ураганом Ирма који је ту област ударио пре три дана и наставио ка Флориди.

«Захваљујући томе што је прошао доста даље него што је очекивано, ефекти (ургана) по територију су значајно мањи», саопштио је француски Метеоролошки завод.

Како наводи агенција, у том подручју у удару урагана Ирма је погинуло 12 особа, а уништено је на хиљаде стамбених објеката, откинути су кровови кућа, дрвеће, аутомобили и чамци су летели као шибице у олуји.

Последице олује се осећају на улицама које су загађене, где је велики број домова остао неусељив, системи за комуникације још не раде, а на десетине хиљада људи је без воде, хране и струје.

Званичници су навели да је на јужном делу острва који припада немачкој, уништено 70 одсто инфраструктуре.

Острва заветрине, налазе се на северу Малих Антила — групе острва између Карипског мора и Атланског океана.

Дневник

 

 

Тагови: ; ; ; ;