Руски историчар и академик Јелена Гускова говорила је на конференцији «СССР / Русија у државности Југославије / Србије» која је одржана у Београду. Током свог говора проф. Гускова рекла је да Србија од 1918. до 2006. године није ни имала државност.

«Српски народ је први на Балкану на почетку 19, века кренуо у обнову своје државности.У условима наметнутог турског јарма он је уз помоћ Русије успео прво да добије аутономију а после тога и независност.У Краљевини Србији била је распрострањена идеја уједињења свих Југословена. После уједињења 1918. године самосталне државе Србије више није било.Идеја уједињења код других народа била је схваћена као великосрпска хегемонија, што је посебно након 1941. године и за време Тита изазивало и код Срба осећај кривице»- рекла је Гускова.

Она је рекла да је Србија имала шансу да поврати своју државност након распада Југославије али да је она уместо тога бранила Југославију.

«О државности Србије између 1918. и 2006. године може се говорити само условно. Само као о републици чланици федерације»- рекла је Гускова.

Тагови: ;